Header Ads

Yeni

DGS HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER


# DGSHAKKINDABİLMENİZGEREKENLER
1-Dikey Geçiş Sınavı Nedir?
Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları mezunlarının Lisans Öğrenimine Geçiş Yapmak için her sene ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavdır.
2-DGS’ye kimler başvurabilir?
DGS’ye başvuracak adaylarda, meslek yüksek okulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksek okullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.
Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar.
Açıköğretim ve meslek yüksekokullarının önlisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Başvurabileceği
niz bölümleri görmek için buraya tıklayınız.
Açıköğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.
3-DGS’de soruların içeriği ve dağılımı nedir?
Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanır. Lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin amaçlamaktadır.
4-DGS’de Puan hesaplaması nasıldır, kaç net ile istediğim bölüme girebilirim?
Adayların testlerden almış oldukları puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı önlisans başarı puanları (AÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanmaktadır.
DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanlarının (AÖBP) ağırlıklarını belirleyen katsayılar aşağıda yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanır ve bulunacak toplam,adayın ilgili DGS puanını oluşturur.
DGS Puanları
Sayısal Standart Puan
Sözel Standart Puan
AÖBP
Sayısal DGS Puanı (DGS – SAY)
3
0,6
0,6
Sözel DGSPuanı (DGS - SÖZ)
0,6
3
0,6
EşitAğırlıklı DGS Puanı (DGS - EA)
1,8
1,8
0,6
5-DGS’ye başvurular ne zaman yapılır? Başvuru formlarını nereden alabilirim?
Dikey Geçiş Sınavı’na başvurular genelde Nisan ayı içinde gerçekleşmektedir. Başvurular Meslek Yüksekokulları Müdürlükleri, ÖSYM İl Sınav Yöneticilikleri ve AÖF Bürolarından yapılmaktadır.
Son iki yıl içinde DGS’ye başvuran adaylardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayanlar başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla veya başvuru merkezlerine giderek yapabilmektedir.
6-DGS ne zaman, nerelerde yapılır?
Dikey Geçiş Sınavı genelde Temmuz ayının ikinci haftası Pazar günü Üniversite Rektörlüklerinin bulunduğu kentlerde ve Lefkoşa'da yapılır.
7-DGS sonuçları ne kadar süre geçerlidir?
Sınav sonuçları yalnızca sınava girilen öğretim yılı yapılan yerleştirmelerde geçerlidir.
8-DGS’ye kaç kez girme hakkım vardır, mezun olduktan sonra kaç sene sınava girebilirim?
Dikey Geçiş Sınavı’na giriş sayısında herhangi bir sınır yoktur. (Not: 2007 DGS dahil ve önceki sınavlarda adaylar en fazla 3 defa sınava girebiliyordu. Bu sınır kaldırıldı.)
9-DGS’ye ikinci kez girmeyi düşünüyorum bir önceki yıl kazanmıştım başvurabilir miyim, başvurabiliyorsam herhangi bir puan kesintisi olur mu?
YÖK’ün 2010 Ağustosunda aldığı kararla DGS de de kazananlardan bir sonraki yılki girişlerinde puan kesintisi olacaktır.
2011 DGS de bir lisansa yerleşen adayın 2012 DGS sınavına girdiği takdirde AÖBP si 0,6 yerine 0,45 ile çarpılacaktır.
10-DGS’ye girmekten vazgeçtim başvuru sırasında bankaya yatırdığım parayı geri alabilir miyim?
DGS Kılavuzunda belirtildiği gibi ücret iadesi yapılamamaktadır.
11-DGS’ye giriş belgemi kaybettim veya belgem elime ulaşmadı ne yapmalıyım?
Yeni belge çıkartmak isteyen adaylar, kılavuzda yapılan açıklamalara uygun olarak bir dilekçe hazırlayıp bu dilekçeye Kılavuzda belirtilen ücreti ödediklerini gösteren dekontu da ekleyerek ÖSYM bürolarına ve genel merkezlerine başvurabilirler. Sınava giriş belgeniz olmadan kesinlikle giremezsiniz.
12-DGS Sonuçlarını Nereden Öğrenebilirim?
ÖSYM’nin sonuç sayfasından DGS seçeneğini seçerek istediğiniz yıla ilişkin sonuçlara ulaşabilirsiniz.
( http://sonuc.osym.gov.tr/ )

Hiç yorum yok

Eğer yazımızı beğendiyseniz yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz.